In Kunsthal KAdE in Amersfoort is op dit moment de tentoonstelling De Loop der Dingen | The Way Things Go te zien. Een tentoonstelling over oorzaak en gevolg en dat wij niet altijd de controle over iets hebben.

Kettingreactie

De aanleiding voor deze tentoonstelling is de film Der Lauf der Dinge van het Zwitserse kunstenaarsduo Peter Fischli en David Weiss uit 1987. In deze film wordt met alledaagse objecten een ketting van 30 meter in beweging gebracht in een loods. In de openingsscene zie je een vuilniszak die al langzaam draaiend naar beneden komt en voorzichtig een autoband aantikt die naar voren rolt. Vervolgens wordt alles in gang gezet. Door middel van vuur en chemische reacties beweegt de ketting voort en laat de objecten kapot achter op de grond en dat in een kleine 10 minuten. Fischli en Weiss willen laten zien ‘hoe een systeem, bepaald door de mogelijkheden en beperkingen, stappen zet in de richting van zijn eigen vernietiging’.

Meer installaties en video’s

De film van Fischli en Weiss dient als inspiratie voor de 23 kunstenaars(groepen) die in deze tentoonstelling hun kijk op oorzaak en gevolg gegeven. Zo kun je kijken naar twee video’s van Sam Taylor-Johnson waar het proces van verrottend fruit en een wegterende haas ziet. Op een bepaald moment wil je eigenlijk weglopen (de maden beginnen te kruipen), maar je blijft kijken hoe dit rottingsproces verloopt. De Sandbox van het duo Driessens en Verstappen is een grote kijkdoos waarin een zandvlakte is gecreëerd. Door middel van parameters worden op verschillende plekken en momenten zandstormen veroorzaakt. Hierdoor verplaatst het zand in de ‘box’ heel langzaam. Het werkt bijna hypnotiserend. De grote installatie van Zoro Feigl, waar hoepels in verschillende maten door elkaar heen dansen op een kabel, werkt helaas niet.   Bij dit soort tentoonstellingen weet ik in eerste instantie nooit zo goed wat ik er mee moet; wat het bij mij losmaakt. De ene installatie zet mij aan het denken over de gevolgen van onze beslissingen en sommige installaties, zoals de video’s waarin  bakstenen omvallen als dominostenen begrijp ik niet.

De Loop der Dingen is nog te zien tot 1 mei 2016 in Kunsthal KAdE in Amersfoort.