Singer Laren viert dit jaar haar 60-jarig bestaan en start dit jaar met een grote tentoonstelling Kirchner: paradijs in de berg. Het schilderij ‘Groot liefdespaar – echtpaar Hembus’ dat gebruikt wordt op het promotiemateriaal maakt mij nieuwsgierig naar deze tentoonstelling. Reden om eens naar Laren (NH) te rijden.

Die Brücke

Ernst Ludwig Kirchner (1880-1938) is een van de oprichters van de Duitse expressionistische beweging Die Brücke. Deze groep kunstenaars gebruiken niet-naturalistische kleuren en overdreven lange vormen. Zijn eerste werken schildert Kirchner in Dresden en Berlijn. Hij geeft een beeld van het bruisende leven van o.a. danseressen, deftige dames in deze steden. Door gebruik te maken van driehoekige vormen in gezichten en korte penseelstreken brengt hij beweging in zijn werken. In 1917 vestigt hij naar Davos vanwege een trauma dat hij oploopt in de eerste wereldoorlog. In de bergen van Davos creëert hij zijn eigen paradijs. Hier schildert, tekent, en fotografeert hij en maakt hij houtsneden. In 1933 verbieden de nazi’s de expressionistische kunst vanwege Entartete Kunst (ontaarde kunst). Deze gebeurtenis en waarschijnlijk ook zijn labiele geest, leiden tot zijn zelfmoord in 1938.

Tentoonstelling in Singer

Ruim 100 werken van zijn Davos-periode hangen in de ruime zalen van het museum. Schilderen, houtsneden, tekeningen, wandkleden, houtsculpturen is te zien in Laren. Het is mijn eerste kennismaking met de kunstenaar. De houtsneden zijn schitterend. In een van de zalen hangen de foto’s waarop je de mensen herkent die hij geschilderd heeft of waar hij een houtsnede van heeft gemaakt. Zowel de foto van de drie oude dames uit het dorp als het gelijknamige olieverfdoek hebben iets komisch door de manier waarop de geportretteerden kijken. De stijl wordt naar mate de jaren verstrijken abstracter en kleurrijker en duidelijk geïnspireerd door Picasso. De eerder genoemde Groot Liefdespaar is hier een mooi voorbeeld van. Singer laat een mooi overzicht van Kirchners werk van zijn laatste twintig jaar.

Singer Laren