Het Rijksmuseum toont voor het eerste alle 14 schilderijen van Meisje in Kimono van de Nederlandse schilder George Hendrik Breitner (1857-1923).

Japanse kunst

Breitner woont enige tijd in Parijs waar het modebeeld wordt bepaald door het Japonisme. Een stroming in de schilderkunst en design die duurt van ongeveer 1872 tot 1940. Terug in Nederland neemt Breitner zijn fascinatie voor Japanse kunst mee.
De jonge Geesje poseert tussen haar 16de en 18de jaar voor bijna al zijn schilderijen. Een fijn gezichtje en tenger lichaam gedrapeerd in een rode, blauwe of witte kimono. Meestal ligt zij half op een sofa. Door de aantekeningen in Breitner’s schetsboek en op zijn foto’s weten we dat het om Geesje Kwak gaat. Een meisje uit een schippersfamilie. Breitner zag zich als een ‘schilder van het volk’. Naast de schilderijen zie je tekeningen en schetsen en foto’s van Geesje. Deze dienen als voorstudies op deze schilderijen. Zijn schildersezel en –kist staan ook in een van de twee zalen, waardoor je bijna het gevoel hebt dat je in zijn atelier aan de Lauriergracht staat. De twee prachtige kimono’s uit de late 19e eeuw geven nog een extra gevoel aan de inspiratiebron van Breitner: Japan.

Het is een kleine maar fijne tentoonstelling.

Meisjes in Kimono is te zien tot 22 mei 2016 in het Rijksmuseum in Amsterdam.