Het Rijksmuseum in Amsterdam beschikt over een groot aantal historische kledingstukken voor mannen, vrouwen en kinderen vanaf 1625 tot 1960. Voor de tentoonstelling Catwalk worden japonnen van Franse zijde en fluwelen mannenpakken tot de haute couture van Dior en Yves Saint Laurent gepresenteerd.

Verhalen achter de mode

De internationale fotograaf Erwin Olaf is verantwoordelijk voor de vormgeving van de tentoonstelling: de belichting, de donkere muren en de langzaam voortbewegende catwalk met topstukken uit de 20ste eeuw. Alle kledingstukken vertellen de verhalen van de mensen die deze japonnen en pakken hebben gedragen. Bianca du Mortier, conservator kostuum van het Rijksmuseum: ‘In de mode draait alles om de keuzes van de drager, deze maken hem tot trendsetter of navolger. De rijksten, ook nu nog, dragen bewust of onbewust een boodschap uit met hun kleding.’


Naast weelderige jurken met wespentailles en getailleerde mannenpakken kun je  een zeldzame linnen onderbroek van Hendrik Casimir I, graaf van Nassau Dietz (1612-1640) bewonderen. Een ander pronkstuk is de breedste japon (manteau) van Nederland, een bruidsjapon van Helena Slicher van 4 september 1759. Toch wel de meest onpraktische jurk die ik ooit gezien. Aan elke arm hangt 2 ons gewicht om de mouwen recht te laten hangen.
De catwalk geeft je de tijd om rustig te zitten en de collectie goed te kijken en alles even op je in te laten werken.
In de laatste zaal zijn de muren geschilderd in de frisse kleuren en bloemmotieven van de japon van Helena Slicher. Ook hangt er nog een mooi portret van model Ymre Stiekema in een jurk van weleer, gefotografeerd door Erwin Olaf.
Het leuke aan deze tentoonstelling is dat je kunt zien dat mode meer is dan stof. De verhalen achter de kleding geven de meerwaarde van de tentoonstelling.

Catwalk in het Rijksmuseum is nog te zien tot en met 15 mei 2016.