Als kunstliefhebber kom ik de laatste jaren regelmatig in de Kunsthal Rotterdam. Iedere keer verrassend met een grote en kleinere tentoonstellingen. Sinds eind februari is Verbaas mij! het werk van fotograaf Philippe Halsman te zien.

Portretspecialist

Halsman (1906 – 1979) is bekend van zijn prachtige zwart/wit glamour foto’s van beroemdheden uit de jaren 40 en 50 en van de samenwerking met Salvador Dalí en Alfred Hitchcock. De Kunsthal heeft een indrukwekkend compleet overzicht van een van de beroemdste fotografen uit de vorige eeuw.
In 1930 begint hij als fotograaf in Parijs waar hij al snel bekendheid krijgt door zijn scherpe zwart/wit foto’s in plaats van de softe zweem op portretfoto’s uit die jaren. Ook kadert hij zijn portretten krap. Rond 1940 verplaatst hij zijn studio naar New York. Hij krijgt een hele rij aan befaamde filmsterren, politici en andere prominenten voor de lens. Zijn foto’s sieren de covers van onder andere LIFE magazine.

Grensverleggend

Halsman blijft constant zoeken naar nieuwe innovatieve manieren van fotograferen. Hij is een liefhebber van het surrealisme en hij ontmoet veel kunstenaars met wie hij ideeën uitwisselt. Op deze tentoonstelling zijn verschillende foto’s en fotomontages te zien van een van zijn bekendste foto’s Dalí Atomicus met Salvador Dalí: katten die door de lucht vliegen, emmers met water die de ruimte in gegooid worden en een verschrikte opspringende Dalí. Een ander beroemd portret is dat van Hitchcock met sigaar en op het eind van de sigaar zit een vogel, een dreigende lucht op de achtergrond. De promotiefoto voor de film The Birds uit 1962. Komisch detail: op de foto is het draadje waar het vogeltje mee vast is gemaakt, duidelijk te zien. Andere iconische foto’s vind je terug in zijn Jump-serie. Van Marilyn Monroe tot de hertog en hertogin van Windsor, the rich and famous uit de jaren 50 hebben voor zijn camera een sprong gemaakt.

Zelf aan de slag

Net als Halsman kunnen bezoekers experimenteren met fotografie op verschillende plekken in de tentoonstelling en zich ‘verbazen’! Vooral met en voor kinderen leuk om te doen. En het maken van de Jump foto is natuurlijk ‘verplicht’.

Deze tentoonstelling tot 12 juni te zien in de Kunsthal Rotterdam.