Op de valreep heb ik de tentoonstelling Visioenen van een genie over Jheronimus Bosch (ca. 1450 – 1516)  bezocht. Met de hele marketingcampagne waar menig museum en stad jaloers op kan zijn en openingstijden tot ’s avonds laat, is deze tentoonstelling een groot succes. Alhoewel de panelen weer terug zijn in Madrid of Venetië, toch nog een korte blog over deze bijzondere Bosschenaar.

Onderwereld

Bosch schilderde bijbelse verhalen, hemel en hel, wat in die tijd ook normaal is. Echter voegde hij in veel van zijn schilderen kleine monsterlijke wezentjes, naakte mensfiguurtjes en wezens die half mens, half dier zijn. Vliegen vissen door de lucht, kruipen mensen in groepjes uit een ei en vind je nog mensachtige wezens met vleugels of vissenkoppen terug. Google maar eens op Hooiwagen of Laatste Oordeel van Bosch en je komt ze allemaal tegen. Nog vreemder zijn de figuren in de onderwereld. Duivels en demonen komen in allerlei gedaantes voor. Wandelende skeletten met doeken om hun hoofd, een vis met mensenbenen en nog veel meer ondefinieerbare figuurtjes zoals egels met een gewei of bevers met veren. Het zijn fascinerende zoekplaatjes waar je naar blijft kijken. Het is jammer dat de Tuin der Lusten niet naar Den Bosch is gekomen. Vooral naar dit paneel kan ik zo een uur kijken.

Neus op het glas

Een klein nadeel van een goede marketingcampagne: het is druk voor de schilderijen. Sommige bezoekers staan letterlijk met hun neus op het glas een tijdje alle bijzonderheden op te zoeken. Het is af en toe lastig zelf even van een schilderij te genieten. Wel jammer, maar ach, thuis zet ik het filmpje van de Tuin der Lusten nog een keer op: lekker rustig alle leuke, bijzondere, rare figuurtjes in detail.  En wil je Jheronimus Bosch (nog) een keer zien?
Van 31 mei tot en met 11 september 2016 zijn de panelen te zien in Museo del Prado in Madrid. Ook zijn er dit jaar nog veel andere activiteiten rondom Bosch in zijn stad Den Bosch.

Agenda Jheronimus Bosch