ARENA is de titel van de jaarlijkse fotomanifestatie Noorderlicht 2016. ARENA vertelt over de sporen die wij achterlaten in onze natuur, in het landschap. Dit jaar vindt deze tentoonstelling plaats in museum Belvédère in Heerenveen.

Voor ARENA zijn eenentwintig kunstenaars vanuit de hele wereld uitgenodigd om met hun foto’s een deel van het grote verhaal te laten tonen. Onze aardbol is een arena waar wij een slagveld van maken. In rap temp worden in Azië fabrieken neergezet, worden hele bossen in de Amazone gekapt en gooien we ons afval gewoon in de zee. Reden voor Noorderlicht om daar een thema aan te wijden dit jaar. Een drietal fotoseries uitgelicht:
Mandy Barker maakte de serie SOUP. Ze verzamelde op de stranden over de hele wereld aangespoelde plastic voorwerpen. Ze stelt ons de vraag wat dit met de flora en fauna in de zeeën en wat  het uiteindelijk met onze gezondheid doet. Voor de serie PENALTY riep ze via Facebook op om voetballen die aan de kust of in het water waren gevonden op te sturen. In vier maanden tijd ontving ze 992 voetballen. Met haar fotocollages van het afval roept Barker een reactie op; de gekleurde aantrekkingskracht van haar foto’s schuurt met de wetenschap van deze grootschalige milieuvervuiling.

Einde van de mensheid?

Indrukwekkend en intriest is de fotoserie van Ronny Sen The End.  Ooit was Jharia een groen bos in het oosten van India. Dat veranderde toen kolen in de grond werden ontdekt en Jharia al snel het belangrijkste gebied voor kolenwinning van India werd.  Maar sinds 1916 woeden er tientallen onblusbare, ondergrondse branden, die hun sporen steeds meer boven de grond nalaten. Huizen, tempels, scholen en moskeeën, plaatsen die ooit wemelden van leven, vallen nu ten prooi aan de vlammen. De zware rookontwikkeling heeft ernstige gezondheidsproblemen bij de lokale bevolking tot gevolg. Plunderaars trekken rond om mijnen op te blazen en kolen te roven. Sen legde het einde van het menselijk bestaan in Jharia vast aan de hand van de ruïnes van een gemeenschap zonder toekomst, die desondanks in een apocalyptisch landschap probeert te overleven.

Boodschap in licht

Fotografen Nomi Baumgartl en Sven Nieder, filmmaker Yatri N. Niehaus en de Groenlandse gids Laali Lyberth  ontmoetten in het westen van Groenland lokale sjamanen. De sjamanenroepen op tot een betere omgang met onze natuur. Dit zorgde voor het project STELLA POLARIS. Samen met Groenlandse ‘lichtambassadeurs’ die de ijsbergen met felle zaklampen beschenen, schrijft het team letterlijk een boodschap in licht. Het zijn unieke beelden van een onomkeerbaar veranderend landschap.

Na al deze heftige confrontaties kun je het in museumpark op landgoed Oranjewoud nog even genieten van de natuur.

Fotomanifistatie Noorderlicht 2016 is te zien tot en met 3 juli 2016.