Begin dit jaar zond de VPRO de serie Langs de Oevers van de Yangtze uit. Een indrukwekkende en ontroerende documentaire serie over de Chinezen die langs de rivier Yangtze wonen en werken. Fotograaf, arts en documentairemaker Ruben Terlou (30) spreekt vloeiend Mandarijn en weet zo hoe hij contact moet maken met deze mensen. De foto’s uit de documentaire hangen nu in Museum Hilversum.

Chinese droom

Dat de ontwikkelingen snel gaan in China is bekend. Steden groeien uit in metropolen van miljoenen inwoners. De een-kind politiek brengt om verschillende redenen problemen met zich mee. Duizenden vrijgezelle mannen die geen vrouw kunnen vinden, meisjes zijn vaak te vondeling gelegd en geadopteerd door gezinnen in het Westen. Vergrijzing en de hoge verwachtingen van ouders van hun enige kind. Er wordt van hen verwacht dat ze een goede baan krijgen of in ieder geval voor de inkomsten zorgen. In de tv serie spreekt Ruben Terlou  hierover met mensen en legt hen vast op beeld. Het levert vaak ontroerende foto’s op. Het bekijken van de foto’s heeft een meerwaarde als je de serie hebt gezien. Een foto van een meisje op een stapelbed heeft een verhaal. Dit meisje van negen jaar zit op een acrobatiekschool/internaat, duizend kilometer van haar ouders vandaan. Zij kan in de weekenden niet naar huis. In de school wordt keihard getraind om hun droom, of meestal die van hun ouders, misschien ooit te bereiken.

Eenzaamheid

Terlou komt in gesprek met een jongen van rond de 18 jaar die in een fabriek werkt waar namaakfruit gemaakt wordt. Hij werkt in een fabriek vol giftige dampen, hij woont er ook. Van het arme platteland naar deze achterstandswijk, meer zit er voor hem niet in. Zijn droom is om schrijver te worden en daarom hield hij een dagboek bij. In de serie leest hij voor hoe hij zijn plek probeert te veroveren in dit leven. Hij geeft de moed niet op. De foto in het museum Hilversum brengt dit aangrijpende verhaal weer naar boven. De jongen staat als bevroren in het drukke Shanghai waar mensen om hem heen gehaast doorlopen: de eenzaamheid in een land met meer dan een miljard  inwoners. Toch is het niet alleen eenzaamheid wat de foto’s uitstralen, ook de wil om iets te bereiken.
Museum Hilversum bestaat uit drie verdiepingen en mocht je de serie niet gezien hebben, loop dan eerst naar de laagste verdieping waar alle zes afleveringen tegelijkertijd te zien zijn. Het brengt de foto’s tot leven.

De tentoonstelling Ontmoetingen langs de Yangtze is te zien tot 11 september in Museum Hilversum.