Bovenstaande foto is gemaakt door de Amerikaanse fotograaf Paul Fusco (1930) tijdens de ‘RFK Funeral Train’ in 1968. Het lichaam van de vermoorde presidentskandidaat Robert F. Kennedy wordt per trein van New York naar Washington gebracht.

Deze fotograaf heb ik bij toeval ontdekt bij een bezoek aan een tentoonstelling in FOAM in Amsterdam. In een van de kleinere ruimtes werden de dia’s van Fusco op een witte muur geprojecteerd. Ik was op een of andere manier gefascineerd door de foto’s. Niet iedereen staat er ‘goed’ op. Sommige foto’s zijn zelfs onscherp, deels door de snelheid van de trein. Natuurlijk hebben de foto’s ook een historische waarde. Niet alleen is een presidentskandidaat vermoord, een groot voorstander voor gelijke burgerrechten; het is ook een Kennedy.

Jaren 60

Fusco fotografeert duizenden rouwende mensen langs de treinroute van New York naar Washington. Amerikanen die de hoop hadden op een beter Amerika met deze presidentskandidaat in de jaren 60. De Vietnamoorlog woedt nog in alle hevigheid, Martin Luther King is twee maanden daarvoor vermoord. De emoties zijn duidelijk zichtbaar.
Daarnaast laten de foto’s de jaren 60 zo mooi zien: de korte jurkjes, de grote brillen, de kleuren van de kleding, de auto’s op de achtergrond. Langs de route staan sommige dames met de haarkrullers nog in het haar, sommige mannen staan met ontbloot bovenlijf, meisjes in hun badpakken, militairen strak in pak, kinderen in hun schooluniform. Het gezin hier boven op de foto staan van groot naar klein, kaarsrecht om een eerbetoon te geven aan Bobby Kennedy. Je kunt er je eigen verhaal bij maken. Ze zien er armoedig uit, of is het de warme dag dat ze weinig kleding aan hebben, lekker aan het spelen of toch op het land aan het werk. Het is mijn favoriete foto uit deze serie.  Ik vind het een ontroerend beeld. Elke foto vertelt eigenlijk zijn eigen verhaal, behalve dat ze rouwen om Kennedy laten ze meer dan dat zien.

Wil je meer foto’s zien van RFK Funeral Train,  klik op bijgaande link Magnum Photos.