Eerlijk gezegd: de naam Botero zei mij niets. Tot mijn museum–partner-in-crime mij mededeelt dat we echt naar de Kunsthal in Rotterdam moeten afreizen om deze Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero (1932) te ‘ontmoeten’. Bij het zien van de eerste foto’s op de website van de Kunsthal word ik meteen vrolijk en ben het met hem eens. Op naar Latin Life in Rotterdam!

Volumineus

Botero is een veelzijdige kunstenaar. Hij maakt niet alleen schilderijen, maar ook tekeningen, pastels en beeldhouwwerken. Zijn werk valt op door het rijke kleurgebruik en het volume van de figuren. Het lijkt alsof ze zijn opgeblazen als enorme ballonnen. Het geeft de figuren een bepaalde sensualiteit. Je wilt ze aanraken. Je ziet het goede leven met een komische noot en als je langer kijkt ook iets triests. Ook voorwerpen en dieren krijgen volumineuze vormen. Botero werkt met thema’s die terugvoeren op zijn Zuid-Amerikaanse afkomst: de kerk, stierengevechten, circusacts en het dagelijkse leven.

Leermeesters

Botero brengt een eerbetoon aan de Europese kunstmeesters met Hommage. Hij bestudeert oude meesters die interessante portretten hebben gemaakt. Vooral het gezicht moet spannend genoeg zijn om daar weer een echte Botero van te maken. Zo heeft hij van het portret van Jean-Auguste-Dominique Ingres – Mademoisselle Caroline een eigen versie gemaakt: Mademoiselle Riviere. De Arnolfini naar Van Eyck is geïnspireerd op een andere klassieker, portret van Giovanni Arnolfini en zijn vrouw.
In Latin Life zie je verschillende dagelijkse taferelen, De Straat, Danseres aan de barre, de Tuiniersclub, Naaisters en 20.15 uur (bloedblad). Het zijn de kleine alledaagse dingen, maar ook de realiteit in Latijns-Amerika waar moordaanslagen en overvallen bij horen. Botero stort zich vol overgaven op zijn thema’s. Hij maakt je deelgenoot van het leven.

Caballo

Een absolute blikvanger is het Monumentaal Paard Caballo in het midden van de tentoonstelling. Zonder meer een ‘wow’ momentje. Een bronzen paard van 3,25 meter hoog en weegt 1600 kg. Bij binnenkomst pronkt een ballerina op haar sokkel. Het mythische verhaal van Leda en De Zwaan heeft hij in prachtig brons gegoten en staat aan de buitenkant van de tentoonstelling, een beetje verdekt opgesteld. Het vak leert hij in Toscane, Italië. In gigantische metaalgieterijen wordt hij ingewijd in de traditionele beeldhouwkunst. Hij maakt kleine en grote sculpturen in zijn onmiskenbare stijl.
De titel Celebrate Life voldoet aan alle kanten in de tentoonstelling. Het is een feestje om hier een paar uur alle sculpturen en schilderijen te bekijken. De kleuren, de figuren, de verschillende thema’s, de uitstraling van de tentoonstelling: van alles word je super vrolijk!

Je kunt nog tot en met 11 september 2016 genieten van Celebrate Life! Botero in de Kunsthal Rotterdam.
Meer foto’s van Botero vind je op mijn Facebookpagina Door de Rode Bril.