Cuba La Lucha

Eindelijk weer op pad voor een tentoonstelling en op naar Breda! Daar is tot eind oktober BredaPhoto te zien. Maar liefst 75 fotografen en kunstenaars doen mee tijdens dit zeven weken durende festival. Het thema van deze zevende editie is YOU en gaat over zelfredzaamheid. We moeten steeds meer zelf regelen en op de overheid hoeven we niet meer rekenen. Wat betekent dit voor ons, leidt het tot ruimte voor eigen initiatieven of maakt het juist het gat in ongelijkheid nog groter?

Zelfredzaamheid in beeld

Op verschillende locaties verdeeld over de stad vind je de foto-exposities. Ik start bij museum MOTI. Zij toont onder andere het werk van Coralie Vogelaar. Vogelaar laat met Recognized/Not Recognized zien waarom sommige nieuwsbeelden het zo goed doen in de media en andere juist niet. Met een beeldherkennings- en eye tracking software heeft zij 850.000 nieuwsfoto’s gescand en haar uitkomsten verwerkt in twee ‘dansvideo’s. Een bijzondere verrassende manier van presenteren! Michael Wolf heeft zijn camera gericht op Hong Kong. De mensen eisen daar hun plek op in de stad door geïmproviseerde zithoekjes, zelfgemaakte stoelen en planten in kleine steegjes te plaatsen. Behalve foto’s zie je in elke serie ook een fotolijstje met een video.
In het Breda Museum  hangen foto’s van zeventien fotografen en smaken verschillen: ik vind ze niet allemaal even mooi en aansprekend. Voor mij sprongen de series van Zoë Parton en Chantal Stoman er boven uit. Parton is negen jaar wanneer haar zus Sofie omkomt in een verkeersongeluk. Om haar dood te verwerken, maakt ze een prachtige reeks foto’s waarin Sofie toch aanwezig lijkt te zijn. Erg sterk!
Stoman maakte vanuit de auto, anoniem, in wereldsteden Tokio, Mumbai en São Paulo foto’s van de mensen in de stad. In drie korte films komen deze foto’s in zwart/wit en hun verhaal voorbij. Jammer dat het geluid van een andere video een kleine stoorzender is.

Creatieve locaties

Ten noorden van het Breda bevindt zich een aantal creatieve en originele locaties. Mijn favoriete foto’s hangen in De Faam, een voormalig suikerwerkfabriek. De foto’s zijn van Magnum-fotograaf Carl de Keyzer. Hij reisde drie maanden door Cuba en legde de langzame overgang vast van communisme naar kapitalisme. De foto’s laten een bevolking zien die vertrouwen heeft in de toekomst, maar ook mensen die deze toekomst als onzeker beschouwen. Ze komen er waarschijnlijk alleen voor te staan als de overheid zich terugtrekt.
De laatste expositie is in STEK. In STEK is een bus omgetoverd tot een Greyhound bus waar je de foto’s en films ziet van de reizigers uit de onderlaag van de Amerikaanse bevolking. Inge Hondebrink reisde 5.000 kilometer mee en legde de passagiers vast. Loop ook even een rondje over het terrein van Stek en het aangrenzende Belcrum Beach.

BredaPhoto biedt veel locaties en exposities. Je moet keuzes maken. Daarnaast organiseert het festival veel lezingen, workshop, rondleidingen en nog een vaartocht door de singels waarmee je de foto’s op de oevers kunt bekijken. Kortom: genoeg te zien en beantwoord zelf de bovengenoemde vragen.

BredaPhoto duurt nog tot 30 oktober a.s.

Breda is een gezellige stad, dus ik heb er twee dagen voor uitgetrokken.
Bed & Breakfast tip: Stadslogement Breda