Shores Like You

De Nederlandse fotografe Scarlett Hooft Graafland (1973) reist voor deze fotoserie Shores Like You naar alle uithoeken van de wereld. Op zoek naar bijzondere verhalen, die zij omzet naar geweldige foto’s. Hooft Graafland heeft haar tweede tentoonstelling bij Huis Marseille in Amsterdam.

Meer dan een mooie foto

De foto’s uit deze tentoonstelling komen van prachtige oorden zoals de Vanuatu-archipel in de Stille Oceaan, het eiland Socotra bij Jemen, Bolivia en de rode woestijn bij Dubai. De serie toont mooie, lichte beelden, maar hebben ook zeker wel een boodschap. De titel van de tentoonstelling Shores Like You verwijst naar de stijgende waterspiegel, klimaatverandering en overbevissing. Zo zie je op de foto’s een meisje staan in de Stille Oceaan dat balanceert met een lange bamboestok op haar hoofd, de horizon als achtergrond. Het laat impliciet zien dat de eilanden maar een klein stukje boven de zeespiegel liggen. Met geënsceneerde fotografie wil Hooft Graafland haar beelden een boodschap meegeven.

Nazaten

Een andere serie komt voor uit het verhaal van de 18e eeuwse Britse ontdekkingsreiziger James Cook. In een interview met Huis Marseille zegt Hooft Graafland hierover: ‘Cook was oprecht geïnteresseerd in hoe andere mensen leefden; hij was sociaal, bezat empathisch vermogen. In zijn reisverslag A Voyage Toward The South Pole (1775) beschrijft hij de natuur en de mensen, hoe de mensen op zijn komst reageren.’ De fotografe deelt deze interesse van Cook in mens en natuur. Dat zie je terug in de foto’s. Ze neemt een replica van Cook’s schip Resolution mee naar het eilandje Maskelyne in de Vanuata-archipel, waar een van de nazaten woont van het stamhoofd dat Cook ergens tussen 1771 en 1775 heeft ontmoet. Zie bovenstaande foto. Ook heeft de fotografe een buitenechtelijke nazaat van Cook gevonden (de zes kinderen van Cook zijn jong overleden). Deze afstammeling fotografeert zij in de zee bij Lima in Peru met dezelfde replica van de Resolution. Op deze manier zijn Cook en het stamhoofd weer even verenigd.

Zo op het eerste oog zijn het mooie heldere en kleurrijke foto’s die Scarlett Hooft Graafland maakt. Maar lees je de uitgebreide informatiebordjes bij de foto’s, dan ga je de boodschap beter zien. Zonder deze toelichting zie ik de boodschap het eerlijk gezegd niet direct. Wat niets af doet van haar prachtige foto’s.

Shores Like You kun je nog tot 4 december 2016 zien in Huis Marseille.