Hyperrealisme

Schilderijen waar je twee keer naar moet kijken om te zien of het geen foto’s zijn. Sterker nog soms moet je echt met je neus op het doek kijken om tot de conclusie te komen dat het inderdaad geschilderd is. In de Kunsthal in Rotterdam is nog heel even een overzicht te zien van drie generaties Amerikaanse en Europese kunstenaars die de kunststroming Hyperrealisme tot in de puntjes beheersen.

Fotorealistisch

Hyperrealisme wordt ook wel fotorealisme genoemd. Het is een kunststroming in de schilder- en beeldhouwkunst uit de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. In deze figuratieve stijl (herkenbare onderwerpen) wordt de werkelijkheid op een zo realistisch en neutraal mogelijke manier weergegeven. Het Hyperrealisme is dan ook een reactie van kunstenaars op de abstracte en conceptuele kunst die op dat moment de trend is. De kunstenaars nemen de fotografie als uitgangspunt en ze gebruiken verschillende methodes en technieken om de realiteit zo goed mogelijk te schilderen.

Een van de kunstwerken is het werk van Tjalf Sparnaay Fried Egg (2015). Het eitje ziet er zo echt uit dat je spontaan trek krijgt in een gebakken eitje. Het is ook erg leuk om deze tentoonstelling met kinderen te bezoeken. Bij het werk van Roberto Bernardi kijken ze toch even goed of ze het snoep niet uit de glazen pot in het schilderij kunnen pakken. Davis Cone schildert de klassieke bioscopen in de Amerikaanse steden. De grote neon letters van deze bioscopen zijn prominent aanwezig. De details zijn ongelofelijk mooi. Dit geldt ook voor Canal Grande (2007) van Raphaella Spence.

Kunst of niet?

De afgelopen decennia zijn de technieken behoorlijk veranderd. In zijn atelier schilderde de kunstenaar eerst van een negatief/foto naar olieverf en nu schildert de kunstenaar van een digitale pixel naar acrylverf op het doek. Door de verbeterde resolutie van de foto’s is ook de helderheid en scherpte op de schilderijen verbeterd. De digitalisering van de fotografie roept steeds meer de vraag op wat echt is en wat gemanipuleerd. Bij de schilderijen in de tentoonstelling kun je je dan afvragen of het nog kunst is of is het slechts een weergave van de werkelijkheid? Het dwingt mij in ieder geval om het kunstwerk goed te bekijken. Wat zie ik, hoe echt is het, kloppen de details? De techniek in combinatie het fotorealisme: ik blijf het knap vinden dat je zo kunt schilderen.

Op de site van de Kunsthal Rotterdam vind je meer informatie over deze tentoonstelling.