Lalique Museum Doesburg

Het Lalique museum zet de glas- en juwelenkunstenaar René Lalique centraal. Ze hebben een van de grootste collecties van deze kunstenaar. Iemand gaf mij de tip om een keer een kijkje te nemen in dit museum in een mooi oud pand in de Hanzestad Doesburg.

Art nouveau & art deco

De Fransman René Lalique (1860 – 1945) gaat als zestienjarige in de leer bij een Parijse juwelier waar hij het vak leert, daarna studeert hij een paar jaar aan het Sydenham Art College in Londen. Na zijn studie werkt hij onder anderen voor Cartier. Rond 1890 is Lalique een van de belangrijkste juwelenontwerpers. Hij staat bekend om zijn innovatieve ontwerpen voor de Parijse winkel van Samuel Bing, La Maison de l’Art Nouveau. Zijn werk staat voor luxe uit de tijd van art nouveau en art deco. De groten der aarde bestellen bij hem hun sieraden. Lalique ontwerpt sieraden met pauwen, libellen en bloemen als inspiratiebron. In zijn ontwerpen verwerkt hij leer, schelpen, glas en emaille. Deze materialen worden die tijd nog nauwelijks gebruikt in sieraden.

Door de samenwerking met een Parijse apotheker start Lalique met het ontwerpen van parfumflacons. Rond de eeuwwisseling wordt parfum een massaproduct door het gebruik van chemicaliën in de parfums. In 1909 is de flaconindustrie zo groot dat Lalique besluit zijn eigen glasfabriek te open. En niet zonder succes. Hij ontwerpt flacons die tussen kunst en industriële vormgeving in zitten. De fabriek maakt hoogwaardige kunstzinnige parfumflessen en ook vazen met een luxe uitstraling.

 Japonisme

René Lalique wordt in zijn werk beïnvloed door het Japonisme. Een kunststroming in de schilderkunst in de jaren 1872 – 1941. Kunstenaars zoals Van Gogh, Matisse en Breitner laten zich inspireren door deze stroming. De Japanse invloeden zie je ook terug in de ambachtelijke kunst. Net als bij art nouveau is het Japonisme gebaseerd op de natuur. Aansluitend bij deze kunststroming is nu de tentoonstelling Art nouveau en Japonisme, een nieuwe golf te zien. Het museum toont een aantal Japanse prenten uit de Meiji, Taisho- en Shôwa-periode in combinatie met werk van Chagall, Gaugain en Matisse. De prenten komen uit verschillende privécollecties en worden niet vaak aan het publiek getoond. Daarnaast zijn er originele werkjes van onder andere Breitner, Mesdag en Lalique en Van Dongen te bewonderen. De tentoonstelling is bescheiden, de opstelling van het glaswerk en de prenten zijn met zorg gedaan.

Meer informatie over Lalique en de tentoonstelling vind je op de website.