The Eameses wire chairs 1953

Door de rode bril gaat internationaal! Nou ja, net over de grens in België bij een geweldige locatie C-mine in Genk. Een creatieve plek op een oude steenkoolsite waar nog veel historie uit die tijd terug te vinden is. In de tentoonstellingsruimte organiseert C-mine een overzicht van het werk van het echtpaar Charles en Ray Eames, een van de bekendste ontwerpers uit de twintigste eeuw.

Houten spalken

Ray Kaiser (1912 – 1988) volgde een opleiding tot schilder en Charles Eames (1907 – 1978) studeerde architectuur. Ze leren elkaar kennen in 1940 op de Cranbrook Academy of Art in Bloomfield Hills in Michigan. Ze trouwen in juni 1941 en verhuizen naar Los Angeles waar ze in een creatieve en culturele omgeving terecht komen. Hier vinden ze de inspiratie voor onder andere hun meubelontwerpen. Zij beginnen met het experimenteren van nieuwe technieken om multiplex driedimensionaal te modelleren. Het Amerikaanse leger vraagt hen om houten spalken te maken. Met het geld dat ze verdienen met de productie van de spalken openen ze in Venice (LA) The Eames Office. Dit wordt een creatieve hotspot waar Charles en Ray Eames, hun personeel en vakgenoten rond productontwikkeling, meubels, vormgeving, architectuur- en tentoonstellingsprojecten samenwerken. Daarnaast ontwikkelen ze ook onderwijsmaterialen. Vanaf 1955 maken Charles en Ray steeds meer gebruik van de mogelijkheden van fotografie, film, televisie en zelfs voorzichtig computertechnologieën. Een van de films is Powers of Ten, een korte film uit 1977 gaat over relatieve verhoudingen van dingen van microscopisch tot kosmisch niveau toont in machten van tien. Deze bijzondere film, 40 jaar geleden al gemaakt, kun je zien tijdens de tentoonstelling.

Fiberglass Armchair

Het bijzondere aan het verhaal van het ontwerpbureau The Eames Office is dat zij inspringen op de evolutie van de visuele en materiële cultuur na de Tweede Wereldoorlog. De massaproductie is een feit en de twee ontwerpers lopen vooruit op het informatietijdperk. Zij kijken goed naar de wereld om hen heen en brengen de mogelijkheden van technologie en wetenschap samen.

De meeste van jullie kennen het echtpaar Eames van hun stoelen, Lounge en Ottoman, Wire Chair, Dining Chair Wood en misschien wel de bekendste hun Molded Plastic & Fiberglass Armchair. Tegenwoordig worden deze stoelen geproduceerd door Vitra en je vindt ze in alle woonmagazines terug. De galerie is opgedeeld in zes ruimtes over twee verdiepingen met elk hun eigen thema. De begane grond toont de eerste modellen van de spalken, de stoelen, maar ook speelgoed (houten olifant), schetsen, brieven aan vrienden. Op de verdieping is een woonkamer met Eames meubelen ingericht. Daarnaast hangen hier verschillende foto’s en draait de film Powers of Ten. Vanaf een loopbrug kijk je naar beneden op een picknickkleed, vanwaar je de ruimte ingaat en weer terug naar het kleed en via de hand van de man zoomen ze verder in tot op atomair niveau. In combinatie met de industriële ruimte van de expositieruimte in C-mine is dit eerbetoon van het innovatieve echtpaar Eames de moeite waard.

Meer info over C-mine galerie en tentoonstelligen vind je op de website.