Johannes Vermeer

Het schilderij Gezicht op Delft van Johannes Vermeer (1632 – 1675) zag ik voor het eerst in het Gemeentemuseum Den Haag. Het Mauritshuis zat nog volop in de verbouwing en had een groot aantal kunstwerken aan het Gemeentemuseum uitgeleend. Een kunstwerk met het een spel van licht en schaduwen, weerspiegelingen in het water, een paar mensen in het klein op de voorgrond en dan de details. Wow! 

Vermeer heeft Gezicht op Delft geschilderd in 1660/1661 met olieverf op een doek van 96,5 cm hoog en 115,7 cm breed. Ik heb meteen een voorstelling hoe de bewoners van Delft in de Gouden Eeuw rondliepen. De toren van de Nieuwe Kerk blinkt in de zon. Aan het water kun je zien dat er briesje waait, kleine rimpels in het water. De grote wolken bepalen de schaduwen op de stad en in het water. Met hele fijne penseelstreepjes schildert Vermeer de details in de gebouwen, de ramen, de stenen. Aan de overkant op de kade zie je van heel dichtbij nog mensen lopen. Op de schepen zie je de zeilen liggen. Op het gebouw in het midden van het schilderij zie je van heel dichtbij een klok waar de tijd op tien over zeven staat. Ik heb echt bewondering voor Vermeer. Hier kan geen foto tegenop.
Wil je Gezicht op de Delft zelf bewonderen, hij hangt weer in het Mauritshuis in Den Haag.