Ron Mueck

Onlangs heb ik museum Voorlinden bezocht. En wat word ik daar blij van! De moderne kunst komt geweldig uit in het lichte witte moderne gebouw. De kunstwerken krijgen voldoende ruimte. Zo ook Couple under an umbrella (2013) van Ron Mueck. Een ouder echtpaar zit onder een parasol, levensecht met een afmeting van 300 x 400 x 350 cm. Het echtpaar ligt in zwembroek en badpak en geniet van het weer en van elkaar. Als je dichterbij komt, zie je details. De rimpels, de haartjes en vlekjes op de huid. Eg indrukwekkend.

Hyperrealistische kunstenaar Ron Mueck (1958) is zoon van een poppenmaker. Op jonge leeftijd maakte hij al poppen voor kinderprogramma’s en -films. Met zijn werk Dead Dad (1996 – 1997) raakt hij bekend bij het grotere publiek. De kunstenaar werkt voornamelijk met materialen zoals siliconen, glasvezel en textiel. Zijn sculpturen zijn gewone mensen zoals jij en ik en daardoor zijn deze figuren ook herkenbaar en roepen ze emotie op. Althans bij mij wel!