Tijdschrift Wendingen museum Flehite

Het is dit jaar 100 jaar geleden dat kunst- en architectuurtijdschrift Wendingen word opgericht. In Museum Flehite zijn vanaf 3 februari alle 116 edities van Wendingen te zien, plus kunstwerken, ontwerpen en tekeningen die in het gerenommeerde blad worden behandeld.

Een nieuw tijdschrift

In januari 1918 start het Amsterdamse kunstgenootschap Architectura et Amicitia met een nieuw tijdschrift: Wendingen. Architect H. Th. Wijdeveld is de bedenker en oprichter van het tijdschrift. Wendingen biedt architecten en kunstenaars van diverse disciplines de mogelijkheid om actuele zaken in het kunst- en architectuurlandschap aan de orde te stellen. Elke omslag is ontworpen door een bekende kunstenaar/architect. Ook inhoudelijk leveren deze experts hun bijdragen. De 116 Wendingen geven zo een geweldig beeld van de (bouw)kunst van de jaren twintig in de vorige eeuw. Naast de originele tijdschriften toont het museum onder andere architectuurtekeningen, beeldhouwwerken, schilderijen en meubels gerelateerd aan de onderwerpen in Wendingen.

Apart formaat

Het formaat van Wendingen is afwijkend van andere tijdschriften: 33 x 33 cm. Het formaat is gebaseerd op de verhoudingen van een Japanse tatami (een traditionele vloermat). Ook de manier van inbinden wordt geleend uit Japan. De bladzijden worden gevouwen en aan maar een zijde bedrukt. Met raffia worden de bladzijden ingebonden. Dit maakt van het tijdschrift een kunstwerkje op zich.
In deze tentoonstelling kun je verschillende originele Wendingen bewonderen. Het museum heeft gekozen om een indeling te maken in twaalf thema’s: Bouwkunst, Het Nieuwe Bouwen, Toneel & Theater, De Amsterdamse School, Beeldhouwkunst, Schilder- en tekenkunst, Grafische vormgeving, Kunstnijverheid, Buitenlandse kunstenaars, Europese & Aziatische kunst, Willem Marinus  Dudok en Frank Lloyd Wright. De laatste twee waren architect.

De afwisseling met de beeldhouwwerken en affiches vind ik prettig. Vooral de beelden van Joseph Mendes da Costa zijn erg mooi. Designliefhebbers kunnen met deze tentoonstelling hun hart ophalen. Hoe langer je de omslag van Wendingen bekijkt, hoe meer je ziet.

Wil je meer weten over deze tentoonstelling en museum Flehite Amersfoort, check de website https://museumflehite.nl/